Zašto kokice pucaju?

Saznajte zašto kokice “pucaju” tokom spremanja

Iako se možda čini kako su kokice moderna grickalica, postoje dokazi da su one pronađene u pećini u Novom Meksiku 3600 godina pre nove ere.

Takođe, deo narodnih predanja Indijanaca je verovanje da svako zrno kukuruza kokičara čuva u sebi tihog duha koji se ljuti kada se zrna zagrejavaju. Kada temperatura zagrejavanja postane previsoka, duh iskoči iz zrna što rezultira zvukom pucanja.
Poznata je i činjenica da su Asteci koristili kokice pri izradi ukrasa za razne rituale i ceremonije. Kada su engleski doseljenici stigli u Ameriku, za kokice su čuli od Indijanaca te su ih usvojili kao svoje. 1880. godine proces proizvodnje kokica pojednostavljen je izumom uređaja za kućnu i komercijalnu proizvodnju sličnih uređaja koji se i danas koriste na sajmovima, u parkovima i u bioskopima.

Zrno kukuruza kokičara sadrži zrnca skroba koja su uklopljena u vrlo čvrst proteinski omotač. Kada se zrnca zagreju u ulju na otprilike 66 stepeni Celzijusa, voda unutar zrna počinje isparavati. Ta vodena para omekša skrob, koji velikom brzinom poveća svoj volumen i time razbije proteinski omotač. Tada jezgro eksplodira usled velikog pritiska i pritom se čuje zvuk pucanja. Kada sva voda ispari, kokica postaje lagana i hrskava. Razlika koja čini da kokičar puca, a ostale žitarice ne, leži u omotaču koji je neporozan i tako dozvoljava da se taj proces obavi unutar zrna.
Da bi od zrna kukuruza kokičara nastale kokice moraju se zadovoljiti dva uslova. Prvi je da količina vode unutar jezgra bude približno 13,5 % jer previše ili premalo vode neće dovesti do nastajanja kokice. Drugi je uslov da spoljni omotač zrna ne sme biti oštećen jer na taj način može para pobjeći iz unutrašnjosti.

Jedna porcija kokica zadovoljava više od 70% dnevnih potreba za celim žitaricama. Prosečna osoba dnevno unese pola porcije celih žitarica, što znači da bi kokice izvrsno i jednostavno popunile tu prazninu, tj. nedostatak unosa.

Oznake: ,
Categories: Zanimljivosti

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *