Zašto je paradajz voće, a lubenica povrće?

Paradajz – voće ili povrće?

Bez obzira na to gde živite, breskva se uvek smatra da je voće, dok je šargarepa uvek povrće. Ova jasna podela vredi za većinu voća i povrća i svima je razumljiva.

Ipak, postoji nekoliko biljaka koje bi trebalo da spadaju u kategorija voća ili povrća, a ispostavi se da pripada suprotnoj kategoriji. O čemu se radi i da li je u klasifikaciji tih biljaka došlo do greške?

Pogledate li Venov dijagram voća i povrća, možete primetiti da se dva kruga preklapaju i da u sredini te podele stoji paradajz. Razlog ovoj zabuni leži u činjenici da se definicija voća i povrća drugačije tretiraju u botanici nego u kulinarstvu.

Govoreći iz perspektive botanike, voće je semenkasta struktura koja se razvija iz oplođenog cveta, dok povrće nastaje iz drugih delova biljke, poput korena i lišća.

Vodeći se tom podelom, jabuka, bundeva i paradajz su voćke, dok su repa, krompir i lubenica povrće.

Ova je podela mnogo drugačija kada je posmatramo sa kulinarskog aspekta. Brojne namirnice koje u botaničkom smislu predstavljaju voće u kulinarstvu se smatraju povrćem, a paradajz, paprike, tikvice i krastavci samo su neki od njih.

U debatu o razlikovanju voća i povrća u nekoliko se navrata morao uplesti i zakon, među kojima je svakako najpoznatiji slučaj odluka američkog Vrhovnog suda u slučaju Nix protiv Heddena, gde je sud odlučio da se paradajz mora oporezivati kao povrće, umesto kao voće, koje je imalo nižu poreznu stopu.

Categories: Zanimljivosti

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *