Zanimljive činjenice o hrani

20 interesantnih činjenica o hrani

  • Mlečnu čokoladu je izumeo Danijel Piter (Daniel Peter), a koncept je prodao svom komšiji Henriju Nestleu (Henri Nestlé).
  • Tri četvrtine uhvaćene ribe se pojede, a ostatak se koristi za proizvodnju sapuna, lepka, margarina i đubriva.
  • Da bi napravile jedan kilogram meda, pčele moraju da posete četiri miliona cvetova, pri čemu pređu takvu razdaljinu kao da oblete planetu četiri puta.
  • Posle paradajza, banana je najpopularnije voće u svetu.
  • Postoji više od 10,000 vrsta paradajza.
  • Tokom srednjeg veka, šećer je bio luksuzna namirnica, čak devet puta skuplja od mleka.
  • Više od 90% ulovljene ribe upeca se na severnoj hemisferi.
  • Vino se prodaje u zatamnjenim bocama, jer se kvari kada je izloženo svetlosti.
  • Godišnje širom sveta pojede se oko milijardu puževa.
  • Veruje se da je čaj slučajno otkrio kineski car 2737. godine pre nove ere, kada je vetar naneo lišće u lonac ključale vode.
  • Amerikanci jedu duplo više mesa od Evropljana, čak više od pedeset kilograma po osobi godišnje.
  • Francuzi godišnje izvezu 140 miliona boca šampanjca, a za lokalnu upotrebu proizvode dodatnih 180 miliona boca.
  • Poznato je da vitamin A sprečava “noćno slepilo”, a šargarepe su bogate njime. Jedna sadrži više od 200% preporučene dnevne količine ovog vitamina.
  • Luk, jabuka i krompir imaju isti ukus. Razlike koje osetimo, prouzrokovane su njihovim pojedinačnim mirisima.
  • Jabuke plutaju, jer u sebi sadrže 25% vazduha.
  • Kupus sadrži 91% vode.
  • Za varenje celera potrebno je više kalorija nego što sam sadrži.
  • Kukuruz uvek ima neparan broj zrna.
  • Med je jedina hrana koja se nikada neće pokvariti.
  • Kikiriki je jedan od sastojaka dinamita.
Oznake:
Categories: Zanimljivosti

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *