Zamrznuto povrće je prepuno vitamina!

Rezultati jednog istraživanja sprovedenog u Engleskoj je pokazalo da 70% zamrznutog voća i povrća sadrži mnogo više hranljivih materija i vitamina nego sveže.

Da li ste znali da zamrnuto voće sadrži znatno više vitamina i hranljivih materija nego sveže? To važi za čak 70 odsto voća i povrća, pokazali su rezultati istraživanja obavljenih u britanskom Institutu Lederhed i Univerzitetu Čester. Nasuprot dosadašnjim tvrdnjama da je najbolji izbor sveže voće i povrće, ovim studijama je dokazano da zamrzavanjem sveži plodovi postaju zdraviji, odnosno da sadrže više antioksidansa, vitamina C i minerala. Ovo naročito važi za brokoli. Kada se ovo povrće zamrzne, sadrži više vitamina C i luteina, a čak četiri puta više beta-karotena nego svež brokoli. Ili, na primer, u zamrznutoj šargarepi ima triput više luteina, dva puta više beta-karotena i više polifenola nego u svežoj. I spanać je bolje jesti zamrznut, jer tada ima četiri puta više hranljivih materija, vlakana, folne kiseline, gvožđa i kalcijuma.

Postoje, naravno, i izuzeci. Tu spadaju limun, karfiol i kukuruz. Njih je bolje jesti sveže.

Zašto je čak dve trećine povrća zdravije jesti kada se zamrzne? Naučnici su ustanovili da sveži plodovi mogu mesecima da stoje u supermarketima poprskani raznim hemikalijama kako bi zadržali dobar izgled. “Već nekoliko dana skladištenja nepovoljno utiče na nutritivne vrednosti namirnica”, istakao je profesor Grejem Bonvik, jedan od autora studije.

Podrazumeva se, voće i povrće je uvek najbolje jesti odmah posle branja, ali za stanovnike gradova to uglavnom nije moguće.

Categories: Zanimljivosti

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *