Voda

Bez nje nema života

Voda je neophodna za izgradnju biljnih i životinjskih ćelija i za održavanje života na Zemlji.

Voda je podjednako važna za izgradnju biljnih i životinjskih organizama kao što je i važna gradivna materija ljudskog tela. Računa se da u našem telu ima 2/3 vode, ali ona nije ravnomerno zastupljena u svim tkivima. Zaštitna uloga vode proizlazi iz njene gradivne uloge, a delom iz nekih fizičkih i hemijskih osobina.

Osnovna osobina vode je sposobnost otapanja mnogih tvrdih, tečnih i gasovitih materija. Voda unešena hranom potrebna je za iskorišćavanje i prenos otopljenih hranjivih materija, otapanje soli itd.

Voda u telu je rastvarač štetnih materija koje nastaju kao proizvodi metabolizma i koje se odstranjuju iz tela putem mokraće i znoja. Ugljendioksid koji izdišemo prethodno je rastvoren u vodi, koja je sastavni dio krvi. Isto tako sve hranjive materije iz hrane prelaze u krv u rastvorenom obliku i raznose se putem krvi u sva tkiva u našem telu.

Posebno važno svojstvo vode je svojstvo isparavanja, to je proces kojim se troši toplota okoline. Kako se isparavanje vode iz tela vrši u procesu disanja i znojenja, ujedno to su procesi kojima se reguliše i naša telesna toplota, odnosno održava se neprekidno na 36-37°C.

Budući da se posredstvom vode u našem telu odigravaju svi životni procesi, a disanjem, znojenjem i mokraćom se dnevno iz tela gubi oko 2,5 l vode, neophodno ju je neprestano nadoknađivati. Voda se skladišti u nizu organa odakle je organizam može koristiti ako se pojavi manjak vode.

Najveći deo dnevnih potreba za vodom podmiruje se hranom, posebno onom koja sadrži mnogo vode (mleko, supa, povrće, voće), ali žeđ je najbolje utoliti pitkom vodom.

Sveže voće sadrži između 72-93% vode, dok kikiriki, badem i orasi imaju 1,6-8% vode. Krto (nemasno) meso ima 58-71% vode, a mleko sadrži 95% vode.

Oznake:
Categories: Namirnice

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *