Vitamini

Neophodni da bi telo savršeno funkcionisalo

Vitamini su složene organske materije posebnog fiziološkog delovanja potrebne za razvoj, rad i održavanje živih organizama. Oni su biološki regulatori hemijskih reakcija razmene materija u organizmu. Nemaju energetsku vrednost, ali učestvuju kao biokatalizatori. To su sastojci koji deluju povoljno za rast, na pravilan rad celog organizma, pomažu u borbi protiv bolesti i pomažu pravilno iskorišćavanje hranljivih sastojaka iz hrane. Prema tome, neophodni su za fiziološke funkcije u ljudskom i životinjskom organizmu koji ih uglavnom ne mogu sintetizovati iz jednostavnijih jedinjenja.

Uzimanjem biljne i životinjske hrane, a u novije vreme i sintetičkih vitamina, podmiruju se potrebe ljudskog organizma za vitaminima. Nedovoljna zastupljenost vitamina u ishrani (hipovitaminoza) kao i višak nekog vitamina (hipervitaminoza) može izazvati poremećaje u organizmu.

Nedostatak vitamina (avitaminoza) prouzrokuje niz bolesti poput skrobuta (vitamin C), beri-beria (vitamin B1), rahitisa (vitamin D), pelagre (B3).

Vitamini se dele u dve grupe: vitamini topljivi u mastima (A, D, E, K) i vitamini topljivi u vodi (C, H, B-kompleks). Pojedini vitamini se lako uništavaju. Svetlost razara vitamine A, B2 i K, ultraljubičasti zraci uništavaju vitamine B6 i H, kiseonik iz vazduha uništava vitamine A, C, D i E, a povišena temperatura vitamine B i C.

 • Vitamin A (akseroftol) je vitamin rasta i razvoja tkiva, neophodan je za vid, za zdravlje kože i sluznice. Provitamin A je β-karoten (biljna žuta boja) koji se nalazi u biljkama i ljudskom organizmu. On se razlaže u vitamin A. Provitamini su materije koje u organizmu pomoću enzima prelaze u vitamine.
 • B-kompleks obuhvata veći broj vitamina. Među njima najvažniji su:
 •    B1 (tiamin) koji je neophodan za normalni rast i rad nervnog sistema.
 •    B2 (riboflavin) koji je važan za rast i proces disanja tkiva.
 •    B3 (pantotenska kiselina), važan za metabolizam ugljohidrata i masti.
 •    B5 (nikotinska kiselina, niacin ili faktor PP) je sastavni deo nekih enzima bitnih za metabolizam čoveka.
 •    B6 (piridoksin) je važan za zdravlje kože.
 •    B12 (cijanokobalamin) važan je za dozrevanje crvenih krvnih zrnaca.
 • Vitamin C (askorbinska kiselina) štiti organizam od infekcije i posreduje u stvaranju vezivnog tkiva, kostiju i zuba. Učvršćuje zidove kapilara i aktivira trombin i tako ubrzava zgrušavanje krvi. Pojačava imunološku odbranu i apsorpciju gvožđa u crevima. Dnevne potrebe za vitaminom C su oko 60 mg.
 • Vitamin D (kalciferol) posreduje u vezanju kalcijuma i fosfora u organizmu, a stvara se posredstvom ultraljubičastih zraka.
 • Vitamin E (tokoferol) prozvan je vitaminom plodnosti ili antisterilnim vitaminom.
 • Vitamin K (filokinon) učestvuje u zgrušavanju krvi.

 

Najčešći izvori vitamina u namirnicama su za:

Vitamin A: riblje ulje, džigerica, spanać, šargarepa, paradajz, mleko, maslac, jaja.

Vitamin B1: kvasac, pšenične, ječmene i kukuruzne klice, pasulj, grašak, leća, bob, soja, lubenica, pomorandža, govedina, teletina, svinjetina, sir.

Vitamin B2: kvasac, pšenične, ječmene i kukuruzne klice, džigerica, sveže pečurke, peršun, spanać, mahunarke, jegulja, bakalar, mleko, jaja, sir.

Vitamin C: crna ribizla, limun, jagode, pomorandža, spanać, peršun, kelj, paprika.

Vitamin D: riblje ulje, jaja.

Vitamin E: ulje pšeničnih klica, sojino ulje, orah, badem, lešnik.

Vitamin K: riblje brašno, svinjska džigerica, paradajz.

Vitamin H: kvasac, goveđa džigerica i bubreg, karfiol, jaja.

 

Radi poređenja biološkog delovanja vitamina uvedena je kao mera aktivnosti internacionalna jedinica (IJ). Ta je količina ekvivalentna 0,0003 mg vitamina A ili 0,05 mg vitamina C. Internacionalne jedinice se sve više napuštaju i zamjenjuju stvarnim količinama prema međunarodnom sistemu (SI): miligram (mg = 10-3 g) i mikrogram (μg = 10-6 g).

Oznake:
Categories: Namirnice

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *