Testenina

Kraljica mediteranskog načina ishrane

Testenine su proizvodi dobijeni mešanjem i oblikovanjem pšenice krupice ili pšeničnog namenskog brašna s vodom (obična testenina) ili mešanjem i oblikovanjem navedenih osnovnih sirovina uz upotrebu dodatnih i pomoćnih sirovina (testenine i srodni proizvodi).

Razlike pojedinih vrsta testenina dolaze iz dodatnih sirovina kao što su: sveža jaja, jaja u prahu, mleko, mleko u prahu, zgusnuto mleko i ostali mlečni proizvodi, proizvodi od voća i povrća, meso i mesni proizvodi, brašno leguminoze (sojino brašno, pasulj), glutensko brašno, sirovi gluten, pšenične klice i brašno i krupica ostalih žita.

Testenine i srodni proizvodi mogu biti u svežem, polusvežem, osušenom ili pečenom stanju. Najznačajnije su osušene testenine s jajima. Testenine na tržištu moraju imati boju svojstvenu deklarisanom proizvodu, ne smeju sadržavati više od 13% vlage (osušene testenine) niti smeju biti toliko polomljene da to utiče na njihov izgled.

  • Vrste testenina

Prema upotrebljenim sirovinama, testenine se dele na:

– obične testenine,

– testenine s dodacima (jajima, sojinim brašnom, kukuruznim brašnom, mlekom, obranim mlekom, mlečnim prerađevinama, prerađevinama voća i povrća, mesnim ekstraktom),

– punjene testenine,

– dijetalne testenine (za dijabetičare),

– testenine s drugim dodacima.

Na tržištu se mogu naći i lazanje (široke valjane testenine), kaneloni (cevčice koje se pune mlevenim mesom ili drugim nadevima), tortelini (kolutići punjeni sirom ili nadevima od mesa, salame). Testeninama su srodni proizvodi listovi za pite i savijače.

  • Prehrambena vrednost testenina

Najbolje testenine dobijaju se od tvrdih sorti pšenice, a sadrže u proseku 70 – 72% ugljenih hidrata i oko 12 – 14% belančevina. Zbog umerenog sadržaja belančevina i ugljenih hidrata, kuvane testenine su kvalitetan dodatak mnogim jelima.

  • Čuvanje testenine

Niski sadržaj vlage i masnoća čine suve testenine stabilnim prema spoljnim uticajima i kvarenjima. Na originalnom pakovanju testenina, osim običnih, obavezno se deklariše i rok upotrebe. Testenine u trgovini ne bi trebalo čuvati ili izlagati duže od 6 meseci, bez obzira na rok upotrebe.

Categories: Namirnice

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *