Tabela hranljivih vrednosti namirnica

Pogledajte tabelu sa hranljivim vrednostima svih osnovnih namirnica koje se koriste u ishrani

Energetska (kalorijska) vrednost namirnica označava se kalorijama, kojima se meri količina toplote koju hrana oslobodi u metaboličkom procesu. U fiziologiji predstavlja utvrđivanje energetskog bilansa organizma, odnosno toplotnu razmenu između organizma i spoljne sredine. Dnevni unos kalorija treba da bude izbalansiran s’ dnevnom potrošnjom. Energija za radni metabolizam zavisi od vrste, težine i vremena u kojem se rad obavlja. Višak hrane se taloži u obliku masti i dovodi do gojaznosti.

KALORIJE HRANLJIVIH SASTOJAKA:

1g proteina = 4 kcal (kilokalorije)
1g masti = 9 kcal
1g ugljenih hidrata = 4 kcal
1g alkohola = 7 kcal
1g organske kiseline = 3 kcal
1 kcal = 4,196 kJ (kilodžula)

TABELA DNEVNIH POTREBA KALORIJA

Potreban broj kalorija za muškarce Potreban broj kalorija za žene
Godine starosti Obračunski indeks Godine starosti Obračunski indeks
Od 0 do 3 godine 60,9 x težina Od 0 do 3 godine 61 x težina
Od 3 do 10 godina 22,7 x težina Od 3 do 10 godina 22,5 x težina
Od 10 do 18 godina 17,5 x težina Od 10 do 18 godina 17,2 x težina
Od 18 do 30 godina 15,3 x težina Od 18 do 30 godina 14,7 x težina
Od 30 do 60 godina 11,6 x težina Od 30 do 60 godina 8,7 x težina
Preko 60 godina 13,5 x težina Preko 60 godina 10,5 x težina

 

Skraćenice:
B – Belančevine
M – Masti
UH – Ugljeni hidrati
Ka – Sadržaj kalorija

Podaci se odnose na 100g namirnica.

 

MESO I PROIZVODI OD MESA

Vrsta namirnice B M UH Ka
Svinjsko meso, mršavo 19,0 7,0 0 143
Svinjsko meso, masno 9,6 36,5 0 389
Goveđe meso, mršavo 15,2 11,1 0 173
Goveđe meso, masno 13,9 24,4 0 293
Mleveno meso (pola/pola) 20,0 14,0 0 210
Teleće meso, srednje masno 15,6 7,5 0 140
Ovčije meso, srednje masno 12,5 20,1 0 246
Srce (prosečna vrednost) 11,6 5,4 0,5 117
Džigerica (prosečna vrednost) 18,6 3,7 3,7 135
Bubrezi (teleći) 14,7 5,6 0,7 121
Sušena šunka 15,7 29,0 0 344
Kuvana šunka 18,9 20,0 0 274
Prošarana slanina 8,4 59,8 0 605
Krvavica 13,9 43,6 0,2 463
Kobasica 8,8 49,0 0 492
Zečetina 21,0 5,0 0 153
Srnetina 20,0 6,0 0 138
Patka 14,5 13,8 0 194
Guska 21,0 30,0 0 364
Pečeno pile 15,2 4,1 0 107
Kokoš za supu 20,2 12,6 0 200

RIBA I PROIZVODI OD RIBE

Vrsta namirnice B M UH Ka
Oslić 17,0 0,3 0 71
Pastrmka 9,6 1,1 0 52
Štuka 10,1 0,3 0 44
Šaran 10,4 3,9 3,9 83
Sardine u ulju 24,1 13,9 1,3 240
Tunjevina u ulju 23,8 20,9 0 304

JAJA

Vrsta namirnice B M UH Ka
Kokošje žumance 16,1 31,9 0,3 377
Kokošje belance 11,1 0,2 0,7 55
Kokošje jeje, komad cca 57g 6,5 5,6 0,3 84

MLEKO I MLEČNI PROIZVODI

Vrsta namirnice B M UH Ka
Mleko za piće (3% masti) 3,1 3,0 4,9 61
Obrano mleko 3,5 0,1 4,8 35
Punomasno mleko u prahu 25,5 26,2 38,1 502
Jogurt 4,8 3,8 4,5 74
Maslac 0,7 81,0 0,7 755
Sir (prosečno) 25,0 24,0 1,5 350
Sir kravlji (postan) 15,4 0,9 1,3 68

MASTI I ULJA

Vrsta namirnice B M UH Ka
Margarin 0,8 83,0 0 752
Slanina za topljenje 1 94,0 0 820
Svinjska mast 1,0 94,0 0 850
Ulje 0 99,4 0 874

SLATKIŠI

Vrsta namirnice B M UH Ka
Šećer 0 0 99,9 409
Punomasna čokolada 9,1 32,8 54,7 563
Kakao prah 18,0 14,0 51,0 413
Med od pčela 0,4 0 81,0 334
Marmelada 0,7 0 65,2 274

ŽITANI PROIZVODI

Vrsta namirnice B M UH Ka
Pirinač 7,4 2,2 75,4 371
Knedle, špagete i dr. 13,0 2,9 72,4 390
Puding – prah 5,1 2,9 72,4 390
Raženi hleb 6,4 1,0 51,2 253
Pšenični hleb 6,9 1,0 52,4 252
Pecivo 6,8 0,5 57,5 278

POVRĆE

Vrsta namirnice B M UH Ka
Karfiol 1,5 0,2 2,4 17
Krompir 2,0 0,2 18,9 85
Šargarepa 0,8 0,2 6,0 29
Pasulj 2,1 0,2 4,7 31
Kupus (zeleni) 2,2 0,5 2,6 23
Krastavci 0,4 0,2 1,0 7
Paprika 1,2 0,2 5,3 29
Paradajz 0,9 0,2 3,2 18
Spanać 1,9 0,3 1,9 18

VOĆE

Vrsta namirnice B M UH Ka
Ananas 0,3 0,4 7,5 32
Banane 0,8 0 14,3 61
Breskve 0,7 0,7 9,7 42
Grejpfrut 0,6 4,1 3,4 30
Grožđe 0,7 0,8 17,3 50
Jabuke 0,3 0,3 11,1 48
Kajsije 0,8 0 11,5 50
Kruške 0,5 0,3 12,5 55
Limun 0,6 3,2 4,5 18
Narandže 0,7 0,9 6,6 39
Šljive 0,7 0,9 11,6 50
Trešnje 0,7 0,6 12,5 57

 

Categories: Namirnice

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *