Sve što treba da znate o… borovnicama!

Borovnica je biljka koja je prisutna na našim prostorima stotinama godina, a pouzdano se zna da vekovima naši preci su svesni blagotvornih dejstava ove biljke. Zbog njenih pozitivnih uticaja na dijabetes, ovu biljku mnogi zovu i biljni inzulin!

Istraživanja su pokazala da borovnica ima pozitivna dejstva ne samo na dijabetes – poznato je da usporava proces starenja kao i da prekid bolest raka u početnoj fazi.

Kao što već verovatno znate, borovnica raste kao žbun koji cveta od maja do kraja juna, dok plodovi sazrevaju od sredine jula pa sve do sredine ili kraja septembra. Plodovi kao i listovi su lekoviti i imaju široku upotrebu. U narodu se borovnica kao lek koristi u vidu svežih ili sušenih plodova i takođe kao sok od istih tih plodova. Dalje, od borovnice se mogu kuvati čajevi koji imaju pozitivno dejstvo pri lečenju stomačnih tegoba, čireva, dijabetesa pa čak i manjka apetita.

Kad su u pitanju bobice borovnice, one se mogu konzumirati sveže i sušene. Onične se suše na 45 stepene. Marmelada borovnica pored toga što je ukusna pomaže i pri upali grla i usta, dok se sok preporučuje za ispiranje grla. Sušene bobice pomažu poboljšanju varenja, a s obzirom na to da zaustavljaju krvarene dobre su i za hemoroide.

Što se tiče listova borovnice, oni imaju mnogo delotvornih osobina – posebno kada su u pitanju stomačne tegobe. Stručnjaci smatraju da listovi borovnice imaju lekovita svojstva pre sazrevanja bobica (kada se i savetuje da ih berete), dok posle ta svojstva gube. Preporučuje se da se listovi borovnice osuše ili u rerni na 40 stepeni ili u hladu. Kao čaj, preliveni toplom vodom, mogu da ublaže upale mokraćnih kanala kao i bešike.

Ovde nije kraj pozitivnim svojstvima borovnice – na primer, ekstrakt borovnice se koristi za poseban lek koji pomaže poboljšanju oštrine vida (mi preporučujemo da umesto tog leka napravite domaći sok od borovnice koji isto pomaže). Dalje, naučna ispitivanja su potvrdila da borovnica je u vrhu što se tiče ukupnog sadržaja antioksidanata.

Verujemo da je ovo dovoljno razloga da još danas kupite malo borovnica! 🙂

Categories: Namirnice

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *