Sve što niste znali o kafi

Manje poznata istorija kafe

Počeci malog zrna, bez kojeg mnogi danas ne mogu zamisliti život, vežu se za etiopsku pokrajinu Kafa, prema kojoj je i dobila ime. U svetu se godišnje proizvede oko 9.5 miliona tona zelene kafe od čega čak 35 posto dolazi iz Brazila, najvećeg svetskog proizvođača kafe.

Sa prostora afričke visoravni kafa je u 9. veku prešla Crveno more i pronašla svoj dom u Arabiji, odakle potiče i sam napitak. Središte trgovine kafom postao je grad Moča u Jemenu prema kojem se naziva jedna od najpopularnijih vrsta kafe, caffe mocca.

Turci su već u 16. veku razvili ritual ispijanja kafe, a navika je uzela toliko maha da su državne vlasti bile prinuđene da uvedu zabranu konzumiranja kafe jer su smatrale da to oduzima previše vremena sultanovim podanicima. Prodor kafe prema Evropi počeo je sa osmanskim osvajanjima.

U Evropi se kafa najpre pojavila na jugu kontinenta, a sredinom 16. veka mletački  trgovci počeli su je dovoziti u Veneciju zajedno sa duvanom. Najpopularnija je bila u aristokratskim krugovima, a razlog tome krio se u visokoj ceni.

Najpoznatiji i najvažniji sastojak kafe je kofein koji se apsorbira u krv gde se zadržava oko 4 sata. Kofein je razlog zašto se nakon šoljice ovog crnog napitka osećamo budnim, a osim toga on povećava pažnju i učinak lekova protiv bolova. Upravo zbog toga ovu supstancu nalazimo u nekim lekovima. Ironično, kofein je najčešći uzročnik glavobolje, a žene koje piju dve ili više šoljica kafe dnevno imaju povećan rizik od razvoja osteoporoze. Istraživanja su potvrdila da velika potrošnja kofeina šteti plodnosti, a preterana konzumacija istog tokom trudnoće može uzrokovati prevremeno rađanje.

U prosečnoj šoljici crne kafe ima oko 115 mg kofeina, njegov udeo smanjen je u espresu  80 mg, a instant kafa ima oko 65 mg čudotvornog sastojka. Izuzeta od ovog sastojka nisu ni neka osvežavajuća pića, tako Coca Cola ima 23 mg kofeina, Pepsi Cola 25 mg, a prosečan čaj sadrži 40 mg stimulansa za vaš mozak.

U poslednjih 1000 godina kafa je postala neizbežan deo društvenog života velikog dela svetskog stanovništva, tako Amerikanci popiju preko 400 miliona šoljica kafe dnevno, a najveći potrošači kafe su narodi nordijskih zemalja, gde 94 posto stanovništva uživa u kafi, dok činjenica da je u svetu 25 miliona ljudi zaposleno u industriji proizvodnje kafe ostavlja bez daha. Postoji više od 25 vrsta kafe, a tri glavne komercijalne vrste su Robusta, Liberia i Arabika, poslednja predstavlja 70 posto ukupne proizvodnje.

Oznake:
Categories: Zanimljivosti

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *