Sve što niste znali o čokoladi!

Da li ste znali da je se čokolada prvobitno pila iz čaše kao piće?

Smatra se da su Asteci prvi otkrili čokoladu i pravili od nje slatki napitak – pržena zrna kakaa bi usitnili u prah, zatim bi dodavali vodu i mešali sve dok se ne dobije napitak od kakaa. Kako je dobijeni napitak bio veoma gorak, dodavali su razne začine i med divljih pčela.

  • Kakao

Drvo kakaovac (čije se zrno koristi za dobijanje čokolade) ima veoma interesantno botaničko ime – Theobroma cacao što znači “hrana za Bogove”. U umerenim količinama, čokolada je zdrava a i može da bude veoma važan izvor energije. Čokolada podstiče stvaranje hormona sreće u organizmu, pomoću kog se osobi popravlja raspoloženje. Isto tako, čokolada nakon konzumiranja ima antidepresivni i smirujući učinak.

  • Kakao maslac

Već samo ime daje naslutiti kako se radi o maslacu ugodnog mirisa na kakaovac, koji se od klasičnog maslaca razlikuje po nešto intenzivnijoj žutoj boji i većem stepenu čvrstoće u čvrstom stanju. On je jedan od glavnih sastojaka čokolade, a uz kolače u kuhinji se koristi i za najraznovrsnija doterivanja slanih jela. Kakao maslac je prirodni proizvod dobijen mlevenjem sušenih semenki iz kakaovca, bogat je vitaminima, a njegove masnoće ne podižu nivo holesterola u krvi. Ujedno on je i najskuplji sastojak u čokoladi, pa je čokolada sa procentom kakao maslaca većim od 32% znatno skuplja od obične.

  • Bela čokolada

Osnovu bele čokolade čini kakao maslac bez kakaa uz dodatak šećera, aroma i mleka, a koristi se kao atraktivan kontrast crnoj čokoladi u pripremi slatkiša. Za ljubitelje bele čokolade važno je naglasiti kako prilikom kupovine na etiketi mora pisati da je masnoća unutar čokolade ipak kakao maslac, jer ćete u suprotnom kupiti nešto što sadrži šećer, biljna ulja i veštačku aromu čokolade.

  • Praline

Rafinirane delikatesne minijature koje se tope u ustima spremaju se od najfinijih sastojaka poput čokolade, marcipana i nugata. Iako postoje različite priče o nastanku prvih pralina, Belgijanci tvrde kako ih je 1912. godine izmislio jedan apotekar na čijim su se policama našle praline punjene kremom od maslaca, slatke pavlake, badema i oraha.

Categories: Zanimljivosti

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *