Šipak zdravlje čuva

U ovom periodu godine kućna apoteka je nezamisliva bez divlje ruže, šipka ili šipurka.

Izuzetno je lekovita biljka i sadrži hranljivo biljno ulje. Plod se bere krajem septembra i u oktobru, kada sazreva. Suši se na suncu ili u sušionicama na temperaturi od 80 stepeni, nakon toga je tvrd, smežuran, sjajan i tamnocrvene boje. Ima slatko-kiseli ukus i nema miris.

Čaj od šipka deluje efikasno kod umora, malaksalosti i anemije, pročišćava krv, pomaže organima za varenje, podstiče izlučivanje urina bez nadražaja bubrega. Sprečava stvaranja peska, ublažava upale urinarnog trakta.

Zbog vrednih sastojaka, koristi se kao tonik, vitaminski napitak protiv prehlade i gripa, kao blagi diuretik i laksativ.

Primjenjuje se lokalno u terapiji ekcema, akni i psorijaze, a preporučuje se posebno za negu izrazito suve i zrele kože. Istraživanja su pokazala da masno ulje divlje ruže blagotvorno deluje na ćelije epiderma.

Ulje ove biljke se koristi u kozmetici, aktivna je supstanca u preparatima za upalu kože. Najčešće se dodaje losionima za telo, kupkama, šamponima, balzamima za usne i kremama za lice i ruke.

Džem i marmelada od šipka se kod nas tradicionalno pripremaju.

Oznake: ,
Categories: Saveti

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *