Šećer

Najslađa namirnica

Šećer je osnovna namirnica s energetskom vrednošću od 1650 kJ/100 g. Saharoza je pored masti najjeftiniji izvor energije.

Šećer na tržište dolazi visoke čistoće (oko 99,8% hemijski čiste saharoze), kao ugljovodonik odlične probavljivosti i značajne biološke i energetske vrednosti. Sto grama komercijalnog šećera konzumnog kvaliteta (99.6% saharoze) odgovara 650 kJ (390 kcal), a jedna kašičica ili lako topljiva kocka šećera (oko 7 g) 115 kJ (27,5 kcal). Šećer se u organizmu absorbuje brzo i lako, pa je koristan pri fizičkim naporima, u ishrani dece i posebnih kategorija stanovništva.  Suprotno našim navikama, šećer je i značajan začin.

Namirnice konzervisane šećerom stabilne su, ne kvare se i prodaju se kao trajni proizvodi uz pravilno čuvanje, izlaganje i prodavanje praktično bez roka trajanja.

  • Vrste šećera

Šećer se stavlja u promet kao rafinisani (maseni udio saharoze iznad 99,8%) ili konzumni beli (maseni udio saharoze iznad 99,6%), a prema obliku kao:

– kristalni šećer,

– oblikovani šećer (šećer u kocki),

– mleveni šećer (šećer u prahu).

Prema granulaciji, kristalni šećer je u prometu s oznakom FF (sitni, prolazi kroz sito kvadratnih otvora 0,8 mm), F (prolazi kroz sito otvora 1,4 mm) i G (krupni, prolazi kroz sito 2,2 mm). Nesortirani šećer u kristalu stavlja se u promet pod oznakom N. Šećer u prahu dobija se mlevenjem, a na tržište dolazi kao:

– mleveni (čestice manje od 0,15 mm),

– šećerna krupica (veličina čestica 0,15 – 0,30 mm).

U proizvodnji šećera u prahu dopušteni su dodaci (do 1,5%). Manje značenje ima kandis-šećer. Dobija se od vrlo čistog šećernog rastvora u kadama s razapetim pamučnim nitima na koje se na hladnom hvataju veliki kristali šećera. Manjim dodacima karamela dobija se kandis, šećer svetlobraon boje.

  •  Pakovanje šećera

Najčešći oblik pakovanja šećera u trgovini na malo je mašinsko pakovanje šećera u kristalu u jednostavnim papirnim višeslojnim kesama, sa jednostavnom štampom (zahtevi jeftinog pakovanja koji ne opterećuju cenu) i deklaracijom, ili pakovanja u polietilenskim kesama od 1 kilograma. Velika pakovanja (višeslojni kartonski džakovi do 50 kg) namenjena su industriji i velikim potrošačima.

Šećer u kocki pakuje se u kartonske kutije ili drugu odgovarajuću ambalažu, a mleveni šećer najčešće u plastične kese sa jednostavnom deklaracijom. Deklaracija originalnog pakovanja sadrži naziv šećera (kristal, kocka, mleveni, u prahu i sl.), za kristal oznaku kvaliteta (konzumni, rafinisani ili konzumni beli) i oznaku granulacije, naziv i sedište proizvođača, kao i neto masu pojedinačnog pakovanja.

  •  Čuvanje šećera

Šećer kao trajna namirnica ne kvari se lako, pa je pogodan za promet bez posebnih uslova mikroklime. Šećer je higroskopan, upija vodu, grudva se i menja organoleptička svojstva. Šećer privlači i strane mirise, pa ga treba skladištiti i čuvati podalje od namirnica jakog i oštrog mirisa.

Oznake:
Categories: Namirnice

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *