Saveti i trikovi za pripremu pirinča

Jednostavni saveti za savršenu pripremu pirinča

Pirinač (riža, oriz) se, kao pšenica i raž, prvenstveno upotrebljava za ishranu ljudi jer se lako vari, blago deluje na probavni trakt. Pirinač u radnjama možemo nabaviti kao integralni tamni ili rafinisani beli. Iako tamni sadrži više vlakana, vitamina E, fosfora i kalcijuma, i beli je dobar izvor vitamina B, gvožđa, fosfora i magnezijuma. Zrno sadrži oko 60 – 70 % ugljenohidrata, oko 6 – 8 % belančevina, oko 2 % masti, oko 10 % celuloze i oko 6 % mineralnih materija.

Pirinač se pre kuvanja mora obavezno oprati u 5-6 voda, u protivnom kuvani pirinač ce se pretvoriti u skrobnu kašu, a dobro je i ostaviti ga potopljenog u vodi 20-30 minuta pre kuvanja.

Pirinač slobodno stavite u potpuno hladnu vodu i ne mešajte ,on će se polako zagrevati , kad provri nastavite da ga kuvate na laganoj vatri i on se neće zalepiti za dno šerpe

Pirinač se može napola skuvati unapred tako da priprema ručka ili večere traje kraće. Pirinač se procedi, ispere hladnom vodom i ostavi u frižider na temperaturi  od +8 stepeni  Celzijusa. Pred služenje (uveče ili sutradan) pirinač treba ponovo staviti u ključalu vodu i skuvati do kraja.

Maslac ili ulje sprečiće lepljenje zrna, a pirinač će ostati beo ako u vodu u kojoj ga kuvate dodate nekoliko kapi limuna.

Kod kuvanja pirinča važi pravilo da na jednu šolju (otprilike 250 ml), idu dve šolje vode. Dve šolje pirinča je dovoljne za dvoje, a četiri za četvoro ljudi.

Prvi korak do savršenog pirinča je prženje na ulju. Zagrejte ulje i dodajte pirinač, pržite dok ne dobije žućkastu boju.Posle toga dodajte vodu i posolite. Čim voda provri, lonac poklopite i smanjite vatru. Kuvajte oko 25 minuta dok pirinač potpuno ne omekša.

Oznake: , , ,
Categories: Saveti

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *