Šargarepa

Šargarepa

 

Šargarepa se ubraja u najlekovitije povrće i praktično predstavlja pravu malu prirodnu apoteku. Najvredniji sastojak šargarepe jeste karotin, koji stvara provitamin A – sadrži ga najviše od sveg povrća. Rendana šargarepa je zato prikladna kao hrana za starije bebe koje se hrane majčinim mlekom i predškolsku decu. Pored toga šargarepa obiluje i drugim vitaminima. To su, pre svega, vitamini grupe B (B1, B2, B5, B6) i PP, D, E i H.

Pored karotina, bogata je mineralima i vitaminima, a u svom sastavu ima eterična ulja, belančevine, celulozu, skrob i šećer, jabučnu kiselinu i panteonsku kiselinu, pektinom, sluz, fitosterinom, glutaminom, galaktanom, inozitolom, pentozanom, kalijum i ostale mineralime. Od vitamina su najviše zastupljeni vitamini B grupe, vitamini D grupe, vitamini PP grupe, vitamini E grupe i vitamini H grupe. Iako šargarepa sadrži rekordnu količinu karotinu ljudski organizam ga u različitoj meri može koristiti u zavisnosti od načina na koji se šargarepa konzumira. Tako je iz sirove nerendane šargarepe iskoristivo svega 2%, iz kuvane 18%, a sirove rendane čak 82% odsto.
Zanimljivo je da, za razliku od drugog povrća, sadrži vrlo malo vitamina C – svega šest miligrama.

Podizanje tonusa

Za podizanje tonusa i jačanje potencije odličan je sok od šargarepe sa pravim, prirodnim pčelinjim medom. Ovaj eliksir se uvek pravi neposredno pred upotrebu, u razmeri 1 prema 1, a uzima se po dve supene kašike četiri puta na dan.
Uprkos potvrđenoj lekovitosti šargarepe, treba biti umeren sa upotrebom jer prekomerna konzumacija nije preporučljiva. Opisani su čak slučajevi trovanja prevelikim dozama koje su pacijenti sami sebi prepisali (na primer nekoliko litara soka na dan). Treba, takođe, biti vrlo obazriv sa primenom šargarepe kod akutne faze čira na želucu i kod enterita.
Hranljivi sastojci

Od osnovnih hranljivih sastojaka šargarepa sadrži najviše ugljenih hidrata (8-9 odsto) od kojih i potiče njena velika energetska vrednost: 100 grama šargarepe ima 176 kJ ili 42 kcal. Uz to, bogata je mineralnim sastojcima: kalijumom, kalcijumom, jodom, cinkom, kobaltom, kao i pektinima (oko 11 mg) i eteričnim uljima, pa se posebno preporučuje deci jer podstiče fizički razvoj, jača kosti i povećava otpornost od infekcija. Izuzetno je značajna u ishrani mladih, rekonvalescenta, trudnica i starijih osoba.
Njena najveća prednost u odnosu na drugo povrće je u tome što se veoma lako vari kada se skuva ili izdinsta, pa je mogu uzimati osobe s poremećenim varenjem, katarom želuca i creva, čirom na želucu, a povećava i broj crvenih krvnih zrnaca.
Sirovu šargarepu je najbolje konzumirati u uzimati obliku sveže cedjenog soka jer se on najlakše vari, a hranljivi i lekoviti sastojci u njemu su u punom koncentratu. Mnogi nutricionisti čak preporučuju prolećnu kuru sa sokom od šargarepe, koja oslobađa organizam od otrova nagomilanih obilnom i jakom zimskom hranom – potrebno je da se tokom 3 nedelje uzima po 100 grama sveže cedjenog soka dnevno.

Lekovita svojstva
Lekovita svojstva šargarepe su brojna. Karoten blagotvorno deluje na kožu, naročito suvu, kao i lomljive nokte i kosu. Sprečava proliv kod beba i male dece, i blagotvorno deluje na rad jetre. Kaša od kuvane šargarepe je odlično sredstvo protiv zatvora, a sok od šargarepe otklanja višak kiseline u želucu. Sok id šargarepe je odlično sredstvo u borbi protic infekcija. Pojačava imunitet celog organizma, a pored toga stimuliše oreradu materija nadbubrežne žlezde, koje povećavaju otpornost organizma protiv očnih infekcija, infekcija grla, krajnika i drugih disajnih organa. Ovaj sok se preporučuje kod oboljenja jetre i želudačno – crevnog trakta, čiji je uzrok nedostatak aktivnih materija u organizmu. Osim toga, on pročišćava jetru i izbacuje nečistoće, a blagotvorno deluje na endokrini sistem. Takođe, normalizuje rad debelog creva i otklanja umor i nemir. Sok od šargarepe je odličan lek koji spasava od mnogih kožnih bolesti. Međutim, najvažnija osobina ovog soka je to što on pojačano utiče na ceo organizam, normalizuje metabolizam, smanjuje suvišnnu telesnu težinu i uspostavlja hemijsku ravnotežu u celom organizmu.

Sok od šargarepe
Tegobe zbog neurednog varenja i hemoroida biće olakšane ako izjutra na gladan stomak popijete 150-200 mililitara sveže isceđenog soka od šargarepe. Ovaj dragoceni eliksir za čitav organizam čuva nerve od iscrpljenosti i zato se preporučuje svima koji svoj nervni sistem troše preko mere ili osobama koje su često pod velikim stresom i pritiskom. Svež sok normalizuje telesnu težinu i smanjuje zamor srčanog mišića. Rezultati ispitivanja lekovitosti soka od šargarepe dokazali su da je on efikasno sredstvo protiv bolesti izazvanih poremećajem razmene minerala u organizmu, kao što su osteohondroza i poliartritis.

Kada ga pijete obavezno zadržite sok oko pola minuta u ustima jer je njegova moć da ubija bakterije neverovatna. Po sadržaju fitoncida šargarepa se nalazi na trećem mestu među povrćem, odmah iza crnog i belog luka; žvakanjem šargarepe smanjuje se broj mikroorganizama u usnoj duplji, a narodna medicina preporučuje i ukapavanje soka u nozdrve u početnoj fazi kijavice i kod sličnih infekcija.

Oznake:
Categories: Namirnice

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *