Praziluk

Obiluje hranljivim i lekovitim materijama, snižava krvni pritisak, a jača imunitet

Kao i ostale vrste luka, i praziluk ima prepoznatljiv i specifičan miris, a uzgaja se od davnina. Od svih vrsta luka najblaži je po ukusu, nije ljut, nema jak miris i ne uzrokuje suzenje očiju, a sadrži veliku količinu mineralnih materija i vitamina C.

Osim toga, ima još jednu prednost nad ostalim vrstama luka: najlakše se uzgaja i nije osetljiv na niske temperature, može se brati od početka jeseni pa sve do kraja proleća. Zato je praziluk važna namirnica posebno zimi, kada je izbor svežeg povrća siromašan.

Nutritivna vrednost

Po nutritivnom sastavu sličan je svojim rođacima, ali nešto višeg sadržaja belančevina, beta-karotena i vitamina C. Sirovi praziluk odličan je izvor mangana, a dobar izvor gvožđa, folne kiseline, vitamina C i B6.

S obzirom da se kuvanjem smanjuje količina vitamina i minerala, kuvani praziluk postaje dobar izvor mangana i osrednji izvor gvožđa, folne kiseline i vitamina B6.

Lekovitost

Za razliku od crvenog ili belog luka, praziluk se upotrebljava ceo  i to ne samo kao začin, već kao samostalno povrće. Obiluje hranljivim i lekovitim materijama, sadrži veliku količinu mineralnih materija i vitamina C i eterična ulja sa sumporom.

Ta ulja deluju blagotvorno na disajne i organe za varenje, bubrege, jetru, krv i krvne sudove. Ujedno od tih ulja potiče i miris praziluka, koji je prilično specifičan i mnogim ljudima odbojan. Kod upotrebe praziluka preporučuje se koristiti ceo i belu stabljiku i zeleno lišće. Naime, lišće, koje se često izbegava, sadrži nekoliko puta više vitamina nego beli deo.

Ovo su neke od zdravstvenih prednosti:

  • Kod povećane štitnjače preporučuju se tople obloge od kuvanog praziluka.
  • Pomaže kod iskašljavanja, smiruje kašalj i blagotvorno deluje na promuklost, upalu pluća i astmu.
  • Smanjuje povećanu količinu mokraćne kiseline, holesterola i masnoće u krvi.
  • Poboljšava cirkulaciju krvi i pomaže kod arteroskleroze i upale vena.
  • Poboljšava apetit i podstiče rad sistema za varenje i creva.
  • Pospešuje bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće,  pomaže kod bolova u bubrezima i pri pojavi kamena u bubregu.

Kupovina i čuvanje

Praziluk možete naći na pijacama u proleće i jesen, a pri kupovini praziluka obratite pažnju na njegovu čvrstinu i boju. Beli dio praziluka treba na dodir biti snažan i bez mrlja, a zeleni listovi izrazite boje i usko priljubljeni.

Praziluk kupujte onda kada ćete ga koristi, a ukoliko ga ne koristite odmah, odsecite vrhove listova i čuvajte ga u pregradi za povrće frižidera ili na hladnom mestu nekoliko dana.

Oznake: ,
Categories: Namirnice

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *