Patlidžan

Plavi paradajz!

Patlidžan (lat. Solanum melongena) je biljka iz porodice Solanaceae. Poreklom je iz Indije i Šri Lanke, gde se uzgajao još pre 3000 godina. U Evropu je došao u 13. veku. Vrlo je cenjeno povrće, naročito u Indiji, Kini i Japanu.

Karakteristike

Patlidžan uspeva u toplim i vlažnim predelima. Plodovi su egzotičnog izgleda, pikantnog ukusa, hranjivi su i zasitni i u kulinarstvu se svestrano pripremaju. Patlidžan sadrži 6-13,5% suve tvari, 2,2-4,6% ugljenih hidrata, 0,3-1,5% belančevina, 0,1-0,4% biljnih ulja i 0,4-0,7% mineralnih soli. Od vitamina sadrži 1,5-10 mg vitamina C, nešto vitamina grupe B i karotina.

Ima mnogo vrsta patlidžana, koje se razlikuju po mnogim karakteristikama, po dužini vegetacije, visini stabljike, obliku ploda i sl. Najčešće su dve sorte, istočna i zapadna.

Istočna sorta sazreva rano, plodovi su osrednji, jajastog ili kruškolikog oblika. Jajoliki patlidžani vrlo su tamne ljubičaste boje i imaju meko, sočno i mirisno meso. Patlidžan koji ima okrugli, loptast oblik, glatku ljusku sadrži više gorke materije solanina. Valjkasti oblik patlidžana koji je ravnomerno tamnoljubičaste boje i izdužen, sadrži puno semenki.

Zapadna sorta sazreva kasnije i plodovi su krupniji.

Categories: Namirnice

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *