Paradajz

Paradajz (lat. Solanum lycopersicum) je zeljasta biljka iz porodice Solanaceae, a najbliži srodnici su mu duvan, krompir i paprika. 

Paradajz je loza puzavica koja naraste oko 1,5m ili više, ako pronađe oslonac. Paradajz koji ne nađe oslonac naraste samo do 80-90cm. U područjima sa umereno kontinentalnom klimom, paradajz je jednogodišnja biljka, međutim, u krajevima iz kojih potiče (Južna i Srednja Amerika) on je višegodišnja biljka. Raste iz sistema podzemnih korenja i ako glavna stabljika prestane rasti (zbog cvetanja ili sušenja), pomoćne stabljike počnu da rastu iz istog korena i razvijaju se u potpuno funkcionalne biljke. Stabljika paradajza je pokrivena sitnim dlačicama, koje potpomažu proces puzanja, tako što se mogu razviti u pomoćno korenje kada dođu u kontakt sa zemljom ili vlagom.

Paradajz ima složene listove, tako da spada u biljke sa regularnim listovma. Cvetovi se formiraju u grupi, sa prašnicima poređanim po rubovima.  Plod paradajza je klasificiran u grupu bobica. Stvarni plod koji se razvije iz biljke nakon oplodnje, sadrži prazan prostor u kom se nalaze semenke i plodni sokovi.

  • Poreklo

Paradajz je poreklom is Južne i Srednje Amerike, gde je bio rasprostranjen od Čilea do Venecuele. U Srednjoj Americi se mogu pronaći brojne kulture i forme paradajza. Tamo je bio sađen i za vreme Asteka i Inka, oko 200. godine pre nove ere. Zvali su ga xitomatl. Njegove semenke su pronađene u arheološkim iskopinama južno od Meksiko Sitija. U Evropu je donesen prvi put 1498. godine u Španiju i Portugal, tokom Kolumbovih putovanja. Prvi opisi potiču iz 16. veka iz Italije, pod nazivom Pomi d’ Oro (Zlatna jabuka), a zvali su ga još i Peruanska jabuka, Jabuka ljubavi i sl.

  • Proizvodnja

Vodeći proizvođači u Evropi danas su: Italija (7 miliona tona godišnje), Španija (4 miliona tona godišnje), Grčka (2 miliona tona godišnje) i Holandija (0,6 miliona tona godišnje). Ukupna proizvodnja Evropske Unije iznosi oko 17 miliona tona godišnje, što je oko 13% svetske proizvodnje paradajza. Sa 31 miliona tona godišnje, najveći svetski proizvođač je Kina.

Oznake:
Categories: Namirnice

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *