Osnovne informacije o higijeni i pripremi hrane posle poplavnog talasa

Nakon što prođe poplava, u ugroženim područjima veoma je važna briga o ličnoj higijeni i pripremi hrane. Pročitajte osnovna uputstva kojih se treba držati.

Sve namirnice koje su na bilo koji način došle u kontakt sa vodom iz poplavnog talasa nikako ne koristiti za ishranu. (misli se na hranu i namirnice iz poplavljenih frižidera, zamrzivača ili prostora poput ostave).

Veoma je važno da temeljno operete ruke posle svakog čišćenja i obavezno pre pripreme hrane ili jela.

U slučaju da imate zalihe vode za piće, vodu ne upotrebljavajte sve dok je prethodno ne prokuvate u trajanju od 15 minuta ili ne hlorišete uz stručnu podršku.

U slučaju da dođete u kontakt sa zagađenom vodom ili zemljištem, obavezno se okupajte ili istuširajte, a ako imate bilo kakve rane na telu obavezno ih dobro isperite.

Pri pripremi namirnica, obavezno preduzmite dodatne mere predostrožnosti – to podrazumeva temeljnu termičku obradu namirnica životinjskog porekla (mleko, meso, jaja), a sirovo voće i povrće prvo oprati u mlakoj vodi, pa termički obraditi.

Zа sаnirаnjе individuаlnоg vоdnоg оbјекtа zаtrаžiti stručnu pоmоć u institutimа i zаvоdimа zа јаvnо zdrаvljе.

Ukoliko se snabdevate vodom iz individualnih objekata (poput bunara, lokalnih vodovoda), a primećujete da je voda zamućena, obavezno nemojte takvu vodu upotrebljavati za piće i pripremu namirnica, sve dok se objekat ne sanira i dok stručno lice ne potvrdi da je ta voda higijenski ispravna. A ukoliko voda iz tih objekata nije zamućena, preporučuje se da se voda dezinfikuje uz pomoć stručnog lica ili savet instituta i zavoda za javno zdravlje.

Oznake: ,
Categories: Saveti

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *