Odakle dolazi strast prema hrani?

Često pričamo o receptima, količinama, sastojcima i ukusima, ali retko kada pričamo o zajedničkoj strasti koju svi imamo – prema hrani. Ta strast nas vezuje, od amatera do profesionalca, od bake koja je svojim rukama zamesila na hiljade pita pa sve do mladog muža koji hoće da spremi svojoj ženi palačinke.

Ali, odakle ta strast dolazi? Neko će reći da je to samo praiskonski nagon za preživljavanjem i biće u pravu – mi svi moramo da jedemo da bi preživeli. Ali, zar je to sve? Na milione amatera širom sveta koji čitaju recepte samo da bi danas napravili nešto da bi preživeli? Ne zvuči baš tačno, zar ne?

Ako pogledate oko sebe, videćete na sve strane primere odakle dolazi vatra koja pokreće strast za kuvanjem – već smo pričali o baki i pitama, a ja vas pitam – da li vas ta slika vraća u detinjstvo? Mene posebno vraća u zimsko doba, kada bi baka izvukla vreu pitu iz šporeta koja se puši od toplote i rekla:”Samo malo da odstoji!”. Ima li išta gore? Ali, u isto vreme čekanje pravi tu pitu lepšom nego ikad.

Ima još jedna slika koja najbolje pokazuje odakle dolazi strast za kuvanjem – majka koja svom detetu sprema omiljeno jelo. Koje je vaše omiljeno? Ja najviše volim slatke kiflice sa džemom posute prah šećerom – recept nepromenjen već nekih 20 godina.

To je to, dragi prijatelji. Odatle dolazi naša zajednička strast prema hrani. U trenucima kada pred naše najbliže iznosimo naš najnoviji kulinarski poduhvat, mi njima dajemo mnogo više od hrane – dajemo im ljubav.

Oznake: , , ,
Categories: Blog

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *