Malina

Malina – omiljeno voće

Malina, delikatno voće iz porodica ruža, ako je verovati mitovima, spasla je život starogrčkom vrhovnom bogu kada je bio dete, a danas ovo moćno voće spašava živote mnogih smrtnika. Osim iscjeliteljskih sposobnosti oduševljava slatkokiselkastim ukusom koji odgovara kako slatkim tako i slanim jelima. Iako izgleda krhko i meko, ovo voće, odnosno njegov grm, Zevsu je spaslo život kad je bio dete. Njegova majka  sakrila ga je iza grma maline zbog toga što ga je tadašnji vrhovni bog Kron, njegov otac, hteo ubiti. Nakon toga je, prema mitu, Zevs postao vrhovni bog.

Uzgoj malina po Evropi su proširili Rimljani, a u srednjem veku se počinje koristiti u medicinske svrhe i kao boja, ali samo su je bogati mogli koristiti. Na drugom kontinentu, Severnoj Americi, Indijanci su odavno koristili maline, mnogo pre nego što su na njihovo tlo došli Evropljani. U 18. veku se širi uzgoj malina, jer su tada njene sadnice postale dostupne i siromašnijima.

U malenom tamnoružičastom plodu skriva se bogatstvo raznovrsnih antioksidansa. Njena antioksidativna aktivnost za 50% je veća od jagode, 10 puta veća od paradajza i 3 puta veća od kivija. Ona se ne gubi kada je malina smrznuta ili u obliku džema. Oko 25% antioksidativne aktivnosti pripada antocijanima koji štite organizam od štetnog delovanja slobodnih radikala, poseduju jedinstvena antimikrobna svojstva, utiču na preterani rast bakterija i gljivica u telu.
Najveći dio antioksidativnog kapaciteta pripada elagitaninima, koji se gotovo isključivo nalaze u malinama i prema istraživanjima imaju antikancerogeno delovanje. Mnoga istraživanja su pokazala da voće poput malina i kupina inhibira enzim metaloproteinazu, koji u velikim količinama igra ključnu ulogu u razvoju tumora.
Malina je odličan izvor dijetalnih vlakana, koja pomažu u pravilnoj funkciji creva i na taj način učestvuju u sprečavanju razvoja raka debelog creva. Održavaju zdravlje srca jer vežu žučne soli u debelom crevu te ih izlučuju iz tela. Vlakna povećavaju osetljivost inzulina i tako sprečavaju razvoj dijabetesa tipa 2.
Imaju visok kapacitet vezanja vode, bubre i daju osećaj sitosti, pa se stoga ova hrana bogata dijetetskim vlaknima preporučuje tokom redukcijskih dijeta. Odlična je za dijetnu prehranu bolesnika koji boluju od dijabetesa ili bolesti bubrega, kao i za reumatične bolesnike. Ona pospešuje stolicu, a dobra je i kod želučanih oboljenja.
Malina je izvrstan izvor vitamina C. Od plodova se pripremaju malinov sirup i sirće koji jačaju srce, a može se pripremiti i limunada za bolesnike koji imaju groznicu.

Tretman malinama može ulepšati kožu i kosu ako se konzumira bar jedan obrok od malina nekoliko dana zaredom. Osim ploda, koristi se i njeno lišće, od kojeg se pripremaju lekoviti čajevi za ublažavanje upala grla i crevnih upala, kod prehlada, proliva, kožnih bolesti te za podizanje imuniteta i jačanje srca. Potrebno ih je piti nekoliko puta na dan.

Čajni napitak od sušenih plodova maline i lista upotrebljavao se protiv skorbuta i kao sredstvo za znojenje. Čaj od listova preporučuje se i za čišćenje krvi, protiv kožnih osipa i protiv kašlja. Koriste se i kod bolne menstruacije, te u menopauzi.

Malina se odlično slaže s čokoladom ili laganim sirnim desertima. Idealna je za sladolede i sorbete, a neretko je možete sresti i u slanim kombinacijama. Razne salate i jela sa svinjetinom odlično se slažu sa slatkokiselkastim ružičastim voćem.

Ipak najčešće ćete je sresti u kakao kockama ili torti od sira.

Oznake:
Categories: Namirnice

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *