Legenda o majonezu

Kako je nastao majonez?

Majonez, sigurno jedan od najpopularnijih priloga hrani danas, gotovo svakodnevno se nalazi na našim trpezama,a neizbežan je uz piletinu, roštilj ili u sendvičima, nastao je na neobičan način. Kao i za većinu svetski obožavanih poslastica, i za ovu su zaslužni Francuzi.

Prema jednoj priči, majonez je nastao 1756. godine i to kada se veliki vojskovođa i diplomata Luj Fransoa Arman de Vinjero, pobedonosno iskrcao na ostrvo Menorku, osvojio tvrđavu Por Maon na ostrvu Minorki i nastanio se u glavnom gradu Mahon (ili Majon, kako ga Francuzi izgovaraju), gdje su ga sa oduševljenjem dočekali svi osim kuvara, koji su oskudevali u namirnicama, a pritom trebali da ugoste velikog vojskovođu.

Svojom veštinom su nadomestili nemaštinu i od jaja,ulja,svežih začina i sirćeta napravili sos kojim se vojskovođa toliko oduševio da ga je odmah po povratku u Pariz lansirao na dvoru Luja XV.

Legenda kaže da je sos nastao pukim slučajem kada je kuvaru upalo jedno žumance u ulje i on je nehotice počeo da ga muti i tako dobio finu gustu masu, kojom je prelio meso.

Sos je dobio naziv mahonez, po luci u kojoj je prvi put napravljen, ali je kasnije širom sveta postao poznat po malo izmenjenom nazivu majonez. Naravno, nakon toga sos je nadograđivan i poboljšavan.

Oznake: ,
Categories: Zanimljivosti

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *