Krompir

Koristimo ga svakodnevo, a koliko znamo o njemu?

Skromni krompir nije tako skroman kao što možda mislite kada je u pitanju ishrana.

Krompir je prirodno bez masti, prirodni izvor vlakana i doprinosi našem  zdravlju sa nekoliko vitamina i minerala . Pažljivo pripremljen on je veliki prirodni izvor energije .
Glavni vitamini koji se nalaze u krompiru su vitamin C i B6. Vitamin B6 ima nekoliko važnih funkcija , uključujući  normalno formiranje crvenih krvnih zrnaca , normalno funkcionisanje nervnog sistema i smanjenje umora , kao i regulisanje hormonske aktivnosti . Nivo vitamina B6, ne zavisi od načina pripreme krompira.

Nivo vitamina C u krompiru zavisi od vrste krompira i metode kuvanja . Ovaj vitamin je neophodan za normalnu strukturu i funkciju tkiva , kao što su koža i krvni sudovi , i doprinosi normalnoj funkciji imunog i nervnog sistema . Najviše vitamina C se nalazi u krompiru kuvanom ili pečenom u ljusci . Krompir je takođe dragocen izvor dijetalnih vlakana , koja se nalaze u koži.

Smešna stvar je o krompiru , jer smo svi odrastali sa njim i mislimo da znamo sve o njemu . U stvari , postoji mnogo dezinformacija o krompiru, ponekad ljudi misle da skrob iz krompira goji , a u stvarnosti , on je zdravo , sveže povrće .

Još i više , studije pokazuju da savršeno odgovara za zdravu ishranu , pod pretpostavkom da se servira sa maslacem i kiselom pavlakom.

Istraživanja pokazuju da je krompir odlična alatka za mršavljenje, ima malo kalorija , a pun je vlakana , kalijuma i vitamina C..

Da bi jela od krompira bila zdrava i ukusna, obratite pažnju kako ga čuvate pre pripreme:

– ako ga ostavite na svetlu, pozeleneće, a zeleni krompir je otrovan.

– ako ga čuvate na visokoj temperaturi, proklijaće, ovo je takođe štetno.

– ako ga čuvate na jako hladnom mestu, postaće mnogo sladak, ovo takođe nije najbolje rešenje, zato što sladak krompir nije zdrav.

Najbolje je čuvati  ga na temperaturi od 4-5 stepeni.

Categories: Namirnice

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *