Krastavac

Zdrav i ukusan

Krastavac je četvrto najuzgajivanije povrće na svetu i jedno od najboljih za celokupno zdravlje organizma.

Krastavci su izduženi valjkasti plodovi zelene ili zlatno žute boje, ukusnog sočnog mesa, poreklom iz Indije. Prehrambena vrednost krastavaca, je mala zbog visokog sadržaja vode (95%), a dolazi od srazmerno visokog sadržaja mineralnih materija (oko 150 mg kalijuma u 100 g krastavaca) i osvežavajućeg aromatičnog ukusa mariniranih plodova.

Na ceni su mali zeleni krastavci, kornišoni, (dugi do 10 cm), prikladni za konzervisanje mariniranjem.

Sve češće se, u staklenicima, gaje dugi krastavci (do 40 cm) sorte langi, pogodni su za upotrebu u svežem stanju u toku većeg dela godine (salatni krastavci). Kao van sezonsko povrće, salatni krastavci su skupi, a najčešće se pakuju zamotani u celofan, tanki polietilen ili streč folije.

Stariji krastavci, u punoj zrelosti, su žućkaste boje, gorkog ukusa i neprikladni za jelo. Krastavci se prodaju kao krastavci prve i druge klase. Krastavci prve klase sortirani su po dužini i težini, a krastavci druge klase ne sortiraju.

Rašireno je mišljenje da krastavac nema nikakvu hranljivu vrednost, ali nije tako, njegov biološki sastav čine minerali, on je bogat sa vitaminom B, hidrira telo i daju dnevnu dozu vitamina C.

Visoki procenat kalijuma i mali procenat natrijuma daje krastavcu izuzetno delotvorno svojstvo. Da bi se ono sačuvalo, krastavac se ne sme soliti.

Categories: Namirnice

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *