Kako najbolje pripremiti svinjsko meso?

Saveti za pripremu svinjskog mesa

Zahvaljujući raznovrsnim mogućnostima primene svinjskog mesa proistekli su mnogi zanimljivi recepti. Svinjsko meso se može odlično kombinovati s mnogim vrstama povrća, s domaćim vrstama kao što su mahunasti plodovi ili kupus, ali i sa najrazličitijim začinima i začinskim biljem, kao što su majoran, majčina dušica ili karanfilić.

Oni se upotrebljavaju za nadevanje slaninom (špikovanje) debljih komada mesa sa kožom. Svinjsko meso je najbolje upotrebljavati sveže. Skidanje kože kao kod goveđeg ili jagnjećeg mesa nije preporučljivo kod svinjskog mesa, jer to dovodi do neželjenih promena ukusa.

Prilikom kupovine mora se paziti na boju mesa: svinjsko meso treba da bude nežno roze do crveno roze boje i malo vlaknasto, najbolje je da bude malo prošarano, slanina mora da bude čvrsta i bela, površine delova koji su odsečeni trebalo bi da izgledaju kao da su suvi.

Kako se priprema svinjsko meso:

  • Krmenadla se peče u komadu, isečena na šnicle ili na roštilju, ili se veoma kratko dinsta. Od kostiju može da se skuva supa.
  • Svinjski vrat se peče u komadu ili se iseče na šnicle. Peče se na roštilju, ili kratko dinsta.
  • Biftek, se peče u komadu ili isečen na šnicle, može da se roštilja, a može i da se puni, pa dinsta.
  • Svinjski but, može da e seče na šnicle, a može i da se samelje u mleveno meso.
  • Svinjska plećka, može da se peče u komadu, ali može i da se iseče na kocke i kuva kao perklet, gulaš i dr. Takodje može da se samelje.
  • Svinjska rebra mogu da se peku u komadu, da se kuvaju ili obare.
  • Svinjska džigerica se peče ili dinsta, a ovo važi i za bubrege. Jezik, se kuva u komadu ili dinsta, mozak se pohuje.
  • Srce se koristi za gulaše i perklete.
Categories: Saveti

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *