Kako da sami uzgajate začinsko bilje

Svaka biljka zahteva specifično uzgajanje, ali će većina začinskih vrsta imati veću aromu ukoliko se pravilno uzgaja i prehranjuje. Najpogodniji za uzgajanje u saksiji su ruzmarin, peršun i majčina dušica.

  • Žalfija

Ona se sadi u martu u saksijama, a u maju se presađuje na otvoreno. Pošto se žalfija razvija u nizak drvenast grm, poželjno je da između biljaka ostavite razmak od oko 30 centimetara.

  • Peršun

Peršun je dvogodišnja biljka, pošto mu treba dugo da proklija može da se seje u saksijama, a inače se seje u martu na otvorenom. Otporan je na mraz, pa ako ga tokom zime prekrijete suvim šibljem, u rano proleće možete brati sveže listove. Peršun svake godine morate da sadite na drugom mestu.

  • Mirođija

Mirođija se sadi od polovine aprila do juna na dobro nađubrenom zemljištu koje je izrazito osunčano. Ukoliko je samo jednom cvetala i oplodila se ubuduće će se sama širiti.

  • Bosiljak

Bosiljak je jednogodišnja biljka i trebalo bi ga gajiti na osunčanom mestu i na zemlji bogatoj hranljivim materijama. On zahteva i dosta vode.

  • Ruzmarin

Ruzmarin možete gajiti u vrtu ili u saksiji na terasi ili kuhinjskom prozoru. Žbun ruzmarina je veoma dekorativan. On traži siromašno, ali propusno tlo. Voli toplotu, pa se zimi obavezno unosi u kuću i čuva na hladnom, ali svetlom mestu i umereno zaliva.

  • Majčina dušica

Majčina dušica je višegodišnja biljka i pogodna je za uzgajanje u saksiji. Važno je da znate da svake godine gubi po malo od svoje aromatičnosti, pa ne bi bilo loše da s vremena na vreme zasadite ponovo.

  • Kako čuvati začinsko bilje?

Najpouzdaniji način da sačuvate začinsko bilje je sušenje. Da biste ga osušili, možete da povežete strukove bilja koncem i okačite ih na nekom suvom i senovitom mestu.

Možete da ga poređate i jedno do drugog, na čistu podlogu (papir ili tkaninu), a zatim ga stavite na toplo mesto (ne direktno izloženo suncu) i zaštićeno od vetra.

Treći način sušenja jeste da strukove bilja poređane u pleh sušite u poluotvorenoj rerni zagrejanoj najviše na 40 stepeni Celzijusa.

Sveže začinsko bilje može da se čuva nekoliko dana u frižideru ako ga dobro operete, ocedite i stavite u plastičnu kutiju. Zamrznuto može da traje i duže od šest meseci.

Categories: Saveti

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *