Kako da sačuvate svežinu voća i povrća

Koliko puta se dogodilo da želite da pojedete neko voće koje imate kod kuće i da tek kada dođete kući shvatite da se pokvarilo? Verovatno mnogo puta. Ovakve situacije nisu samo frustrirajuće, već nas i dobro koštaju – jedno istraživanje je pokazalo da, u proseku, jedno domaćinstvo baci oko 15% hrane tokom jedne godine. Neverovatno je da vrednost bačene hrane prelazi i 500 evra!

Da biste izbegli bacanje voća i povrća potrebno je da znate kako da sačuvate to što ste kupili. Mi smo pripremili spisak voća i povrća koje najčešće kupujemo i objašnjenje kako da sačuvate:

–       Jabuke su prilično lake da se sačuvaju. Na sobnoj temperaturi mogu da stoje i do 7 dana, a nakon toga možete ih prebaciti u frižider, u kom mogu da stoje opet do 7 dana.

–       Avokado prilično brzo sazri i tad je najbolji da se konzumira. Kada ga kupite, držite ga na sobnoj temperaturi dok ne sazri, a potom možete ga ubaciti u frižider na par dana, da usporite proces.

–       Banane mogu da stoje na sobnoj temperaturi, ali, kao što znate, veoma brzo sazru.

–       Jagode je najbolje čuvati na sobnoj temperaturi (do 3 dana), jer u frižideru brže propadaju.

–       Šargarepe su šampion u trajanju – mogu da stoje u frižideru do 3 meseca, a da se ne pokvare.

–       Krastavce je najbolje držati na sobnoj temperaturi.

–       Beli luk treba držati na suvom i hladnom mestu.

–       Grožđe treba čuvati u frižideru.

–       Kivi čuvati na sobnoj temperaturi, pa kada sazri možete ga prebaciti u frižider da usporite proces.

–       Lubenicu je najbolje čuvati na sobnoj temperaturi, dok u frižideru ne bi trebalo da stoji duže od 3 dana.

–       Šampinjoni i gljive kupljene u prodavnici čuvati u frižideru u originalnom pakovanju, do datuma koji je upisan na pakovanju.

–       Luk čuvati na suvom i hladnom mestu.

–       Kruške čuvati na sobnoj temperaturi.

–       Paprike čuvati u frižideru do 2 nedelje.

–       Ananas možete čuvati i na sobnoj temperaturi i u frižideru.

–       Krompir čuvati na suvom i hladnom mestu.

–       Paradajz čuvati na sobnoj temperaturi, jer se u frižideru brže pokvari.

Categories: Saveti

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *