Hemikalija koja izaziva rak otkrivena u proizvodima koji se svakodnevno koriste!

Neverovatno naučno otkriće nateraće proizvođače hrane da kompletno promene proces proizvodnje

U mnogim namirnicama koje su svakodnevno na našem stolu, otkrivena je hemikalija koja izaziva tumor. Ta hemikalija se zove akrilamid, i može se naći u kafi, čipsu, krekerima, prženom krompiru (pomfritu), pa čak i u nekim namirnicama za bebe. Ovo opasno jedinjenje nastaje tokom termičke obrade, pri prženju ovih namirnica. Deca su najviše izložena, zbog niske telesne težine. EFSA ( Evropska agencija za bezbednost hrane) potvrdila je da postoji opasnost od akrilamida i već je počela da predlaže nove zakone kojima će biti povećan nadzor u prehrambenoj industriji, prenosi Dejli Mejl.

U Velikoj Britaniji, proizvođači hrane su već pod pritiskom da promene proces proizvodnje da bi se smanjila količina akrilamida u gotovim proizvodima.

  • Zašto je ovo jedinjenje opasno?

“Kada se akrilamid konzumira oralno apsorbuje se u gastroenterološkom traktu i distribuira svim vitalnim organima, gde se vrši metabolizam. Glicidamidi, koji se javljaju u procesu, izazivaju genetske mutacije i tumore koji vidimo na laboratorijskim životinjama “, objašnjava dr Diana Bedfort, šef Komiteta EFSA, koji se bavi istraživanjem akrilamida.

Izvor: healthyfoodteam.com

Oznake: , ,
Categories: Saveti

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *