Da li teflonsko posuđe izaziva rak?

Ovo je istina o povezanosti teflonskog posuđa i raka

Čini se da nije dovoljno samo pažljivo birati hranu koju jedemo, već da treba više pažnje posvetiti i posuđu u kojem kuvamo naše obroke.

Naime, Agencija za zaštitu životne sredine SAD je upozorila na opasnosti koju pripremanje hrane u teflonskim posudama donosi. Pokazalo se da perfluorovana katjonska kiselina koja se može naći u ovim predmetima izaziva određene oblike raka jetre, pankreasa i testisa, kao i smanjenu plodnost kod životinja korišćenih za ispitivanja u laboratorijama.

Iako ne postoje naučni dokazi o njenoj toksičnosti kod ljudi, Agencija preporučuje da treba obratiti pažnju kako se takvo posuđe koristiti.

Posuđe je oduvek bilo predmet kontroverzi u vezi sa zdravljem. Sedamdesetih godina prošlog veka, stručnjaci su verovali da aluminijum izaziva Alchajmerovu bolest, što je dovelo do smanjenog korišćenja aluminijuma u proizvodnji posuđa. Međutim, ova teorija nikada nije zvanično dokazana.

Bakarni predmeti oslobađaju određene količine ovog materijala tokom kuvanja, što često dovodi do mučnine i dijareje. Gvožđe takođe može da izazove određene zdravstvene probleme, dok se za posuđe izrađeno od nerđajućeg čelika veruje se da je sasvim sigurno.

Uprkos svim teorijama, za kuvanje u teflonskim posudama se i dalje veruje da je bezbedno zbog posebnih metoda proizvodnje i izloženosti visokim temperaturama pri izradi.

U jednoj studiji, naučnici su testirali 26 proizvoda kod kojih se hrana pri pripremi ne lepi za dno posude i ni kod jednog od njih se nisu oslobađale opasne hemikalije kada su bili izloženi visokim temperaturama.

Zaključak je da možete koristiti teflonsko posuđe, bez straha od mogućih zdravstvenih problema. Ali, budite oprezni, morate se pridržavati uputstava proizvođača, održavati optimalnu temperaturu i izbegavati ogrebotine na površini na kojoj pripremate hranu. Ako se teflonska površina ošteti, zamenite posudu novom.

Izvor: healthyfoodhouse.com

Oznake:
Categories: Saveti

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *