Čaj u pet (teatime)

Čaj umesto obroka

Koliko god zvučao kao esencijalan i drevni običaj karakterističan za Englesku, popodnevni čaj u stvari  je jedan od mlađih britanskih rituala. Tradicija ispijanja čaja potiče iz Kine i to još od 3. veka pre nove ere, a u Engleskoj taj napitak postaje popularan tek 1660. kada se engleski kralj Čarls II oženio portugalskom princezom Katarinom Braganca. Princeza Katarina je zaslužna za stvaranje tog, danas, tipičnog engleskog običaja, popodnevnog čaja.

Sa popodnevnim čajem na način koji se danas konzumira Englesku je davne 1840. upoznala Vojvotikinja Ana Marija od Bedforda, njoj se pripisuje čast da je kumovala novoj engleskoj tradiciji. U to vreme postojala su 2 obroka doručak i večera, s tim što je večera bila najvažniji, ali i najobilniji obrok. Njoj je ta pauza između obroka bila preduga, tako da je uvela novi obrok, koji se sastojao od ispijanja čaja uz serviranje laganih obroka, koji se mogu jesti rukom, kao što su sendviči , mali kolačići i sl.

Popodnevno grickanje prešlo joj je u naviku, pa je počela pozivati svoje prijatelje da joj se pridruže.

Čajanke su se ogranizovale napolju, kada je vreme to dozvoljavalo, u salonima, počele su da se otvaraju čajdžinice. Servisi za čaj su postali mala umetnička dela, tradicija se proširila ne samo na način serviranja, nego i na čitave serije recepata za prigodna posluženja uz čaj.

Sve je važno ako želite po propisu da servirate tradicionalni engleski čaj. Pravila postoje kako se kombinuju ukusi, boje, mirisi. Naravno, ono što je tipično je da većina Engleza čaj piju sa mlekom. Oni, koji koriste limun, nikako ga ne cede, već se limun isečen na kriške, ubacuje u šoljicu čaja po želji.

Čaj u Engleskoj se ne pije kao kafa kod nas, posle obroka ili radi buđenja. Čaj i ispijanje čaja je ustvari poseban obrok.

Oznake:
Categories: Zanimljivosti

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *