Banana

Najzdravije voće na svetu

Banana je voće eliptičnog oblika, kremastog tela, poklon prirode zamotan u gustoj nejestivoj kori.

Kremasta i slatka, banana je omiljena hrana za svakoga od dece do staraca. Ljubitelji sporta cene moć kalijuma u ovom visoko energetskom voću.

Banana je četvrta biljka u svetu prema upotrebi za ishranu (posle pirinča, pšenice i kukuruza). Poreklom je iz Jugoistočne Azije, ali raste i u ostalim tropskim delovima sveta (Južna i Jugoistočna Azija, najveći deo Afrike,  Srednja i najveći deo Južne Amerike).

Važniji sastojci u plodu banane su: fruktoza i glukozakalijum, karoteni (provitamin A), vitamini B-kompleksa, pektinjabučna kiselina.

Banana sadrži triptofan, aminokiselinu koju telo pretvara u serotonin, poznat po tome što opušta, poboljšava raspoloženje i daje osećaj sreće. Sadrži i veliku količinu kalijuma, koji je od vitalne važnosti za kontrakciju mišića i pravilan rad nervnog sistema. U poređenju sa jabukom, ima čak 4 puta više belančevina, 2 puta više ugljovodonika, 3 puta više fosfora, 5 puta više vitamina A i gvožđa, i 2 puta više svih ostalih vitamina i minerala.

Banana je jedan od najboljih izvora kalijuma za ljudsku ishranu, esencijalnog minerala za održavanje normalnog krvnog pritiska i rada srca. Budući da prosečna banana sadrži neverojatnih 400 mg kalijuma i samo 1 mg natrijuma, jedna banana dnevno može sprečiti visoki krvni pritisak i štititi od ateroskleroze.

Banana je veoma dobar izvor vitamina B6, mangana, vitamina C, kalijuma, prehrambenih vlakana,  biotina, i bakra.

Osim što se jede sirova, banana je prekrasan dodatak raznih recepata od salata do pekarskih proizvoda.

Categories: Namirnice

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *