10 činjenica koje niste znali o šargarepi

Šargarepe su među najpopularnijim vrstama povrća u našoj kuhinji. Međutim, postoji mnogo toga što se ne zna, barem kada su šargarepe u pitanju. Ovo povrće nije popularno samo u kuhinji Balkana, već ceo svet koristi šargarepe u svojim jelima.

Sakupili smo 10 interesantnih činnjenica koje možda ne znate o šargarepama:

1. Šargarepe su prvo gajene u Avganistanu

Iako ih sada ceo svet sadi i gaji, šargarepe su prvo uzgajane u Avganistanu. Prvi zapisi koji dokazuju ovu činjenicu datiraju iz 900-te godine. Ubrzo nakon toga, oko 1000-te godine, šargarepa se proširila na celu Afriku, a već oko 1300-te godine je ceo svet je gajio u svojim vrtovima.

2. Postoji više vrsta šargarepe

Šargarepe se obično dele u dve kategorije – domaću i divlju šargarepu. Međutim, postoji mnogo više vrsta, za koje većina ljudi ne zna – ime se gotovo uvek sastoji iz dužine i naziva kategorije: duga Imperator šargarepa, na primer.

3. Bebi šargarepe nisu posebna vrsta šargarepa

Suprotno popularnom mišljenju, male, bebi šargarepe nisu posebna vrsta, već su to ili veće šargarepe iseckane na komadiće ili šargarepe koje nisu skroz sazrele. Ideja bebi šargarepa je krenula od jednog farmera u Americi, koji je došao na ovu ideju jer mu se smučilo da baca šargarepe koje se ne prodaju. On, zajedno sa drugim farmerima je pokrenuo veoma uspešnu kampanju, čija je ideja bila da se grickalice, poput čipsa, zamene bebi šargarepama.

4. Šargarepe mogu da ostanu u zemlji tokom zime

Za razliku od drugog povrća, koje mora da se vadi iz zemlje da ne bi propalo, šargarepa se zaledi i tako sačuva samu sebe od hladnog vremena.

5. Šargarepe se sastoje od 88% vode

Ovo je nešto što većina ljudi ne zna – šargarepe se sastoje od oko 88% vode, što je neverovatno i zaista čini šargarepu idealnom grickalicom.

6. Postoje šargarepe u raznim bojama

Još jedna neverovatna činjenica – većina ljudi, kada pomisle na šargarepu u glavi im se stvori slika narandžastog povrća, iako je, zapravo, prva dokumentovana šargarepa bila ljubičaste boje!

7. Šargarepu je bolje jesti kuvanu, nego živu

Glavni razlog za ovu tvrdnju je beta-karoten. Kada jedete živu šargarepu, unosite samo 3% beta-karotena iz šargarepe, međutim, kada tu istu šargarepu skuvate, oslobađa se čak 40% beta-karotena!

8. Šargarepa je veliki izvor beta-karotena

Da se nadovežemo na prethodnu činjenicu – jedući šargarepu, možete da unesete i do 40% beta-karotena, što je prilična količina i dobar deo preporučenog dnevnog unosa.

9. Šargarepa ima seme

Iako je zaista teško za poverovati, šargarepa zapravo ima seme. Međutim, seme se nalazi u belom cvetu koji raste iznad zemlje!

10. Šargarepa ima šećera u sebi

Šargarepa sadrži čak 4 raziličite vrste šećera u sebi – saharozu, glukozu, ksilozu i fruktozu. Međutim, zbog male količine skroba, šargarepe su i dalje dobre za sve koji paze na svoju ishranu!

Oznake:
Categories: Zanimljivosti

Nema komentara - ostavite prvi!

Komentariši

Napomena Svi komentari uvredljive sadržine će biti odmah izbrisani.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *